BNA Jonge Architectenprijsvraag 2007

Prijswinnend ontwerp

Hoe geef je vorm aan een gebouw dat de intermediair is tussen het stedenbouwkundig plan van Lingewijk-Noord en het Merwedekanaal? En hoe kunnen de toekomstige bewoners optimaal genieten van deze plek?
Met het ontwerp ‘ROOMS WITH A VIEW’ is dit opgelost door het woongebouw in tweeën te splitsen, waardoor het gebouw niet het eindpunt, maar het verlengstuk is van het kanaal. Dankzij deze ingreep wordt het kanaal visueel doorgetrokken tot de dijk van het Merwedekanaal. Hier verbreedt de ruimte tussen de gebouwen zich en wordt de aanzet gegeven voor een riant uitzicht over het Merwedekanaal.
Beide woongebouwen zijn zo gesitueerd, dat de woningen maximaal profiteren van het uitzicht, zonder dat dit ten koste gaat van de gewenste privacy. Dit effect is bereikt door de gebouwen ten opzichte van elkaar te verschuiven en één woning in het zuidelijke woongebouw negentig graden te roteren. Hierdoor liggen de ‘koppen’ van beide gebouwdelen vrij in de ruimte. Omdat hier over de volle breedte de woonkamers zijn gesitueerd, is levendigheid gewaarborgd. Bovendien kunnen de bewoners optimaal van het uitzicht genieten.

Date:
Category:
Locatie:
Gorinchem
Opdrachtgever:
Bond Nederlandse Architecten
Tags: