Laanboomhuis Opheusden

Hoe ontwerp je een gebouw wat als ‘visitekaartje’ van de hele laanboomsector functioneert?
Door een gebouw te ontwerpen dat in al zijn hele wezen de laanboomsector ten toon stelt. Dit hebben we gedaan door 3 beeldbepalende gebouwelementen uit de laanboomsector te integreren:

1. groene gevels
Als eerste willen we het product waar het uiteindelijk om gaat: de bomen/struiken/planten prominent zichtbaar maken in het gebouw. In het ontwerp zijn op de begane grond leibomen (1 meter) buiten het gebouw bedacht, die in de volle grond worden geplant. Hierboven zijn 2 doorgaande plantenbakken aan de gebouwconstructie bevestigd, waarin (boom)struiken geplant kunnen worden (containerteelt). Op plaatsen waar raamopeningen zijn gepland, zijn sparingen in de groene gevel bedacht.
Welk type bomen/beplanting het best voor deze gevel geschikt is, zal onderzocht worden samen met de boomkwekers. Het mooiste zou zijn wanneer het gebouw meekleurt met de seizoenen. Waardoor een unieke gevel ontstaat die de veelkleurigheid van de sector zichtbaar maakt.

2. zwarte gebouwvolumen
Binnen de groene gevels staan twee rechthoekige zwarte gebouwvolumen. Die refereren naar de zwarte loodsen met horizontale gevelbekleding die overal in de omgeving zichtbaar zijn. Doordat de zwarte gevels van de twee gebouwvolumen direct achter de begroeide gevels staan, komt het groen optimaal tot z’n recht. De buitengevels van de zwarte volumen bestaand uit houten (horizontale) potdekseldelen.

3. transparante kas
Als laatste hebben we een kas ingevoegd in het ontwerp. Hierdoor is het mogelijk dat bomen/planten binnen het gebouw voldoende daglicht krijgen om te kunnen groeien. Deze geïsoleerde kasruimte zal dienstdoen als multifunctionele ruimte (expo-, tentoonstellings- en presentatieruimte). Doordat de begane grondvloer in de kas bestraat zal worden, kunnen allerlei producten en kleine machines in het gebouw gepresenteerd/gereden worden.

Date:
Category:
Locatie:
Opheusden
Opdrachtgever:
Tree Centre Opheusden
Tags: